Thursday, October 16, 2008

Sejarah Ringkas Persatuan Bolasepak Melayu Malaysia

Persatuan Bolasepak Melayu Malaysia adalah salah sebuah Persatuan yang tertua di negara ini dan ianya telah ditubuhkan pada 19hb April 1947. Pada asalnya Persatuan ini diberi nama Persekutuan Bolasepak Melayu Semenanjung. Mesyuarat pertama penubuhan Persatuan ini telah diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur dan Yang Dipertua pertamanya ialah Dr. Abbas bin Haji Alias, manakala Setiausaha Kehormat, Encik Md Said Abdul Rahman dan Bendahari Kehormat, Encik Mahmud bin Jintan.


Persatuan ini telah didaftarkan dengan Pendaftar Pertubuhan Malaya pada tahun 1950 dengan nombor pendaftaran 889/50.


Selepas itu, Persatuan ini dipimpin oleh beberapa orang tokoh negara di antaranya ialah, Al-Marhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Yang Mulia Raja Shahriman bin Raja A. Hamid, Tan Sri Abdul Jamil Rais, Yang Berbahagia Dato’ Mahmood Ambak, Yang Berbahagia Tan Sri Dato’ Senu Abdul Rahman dan beberapa tokoh lain yang nama mereka ada dalam rekod Persatuan ini.


Pada tahun 1989, nama Persatuan ini telah dipinda kepada Persatuan Bolasepak Melayu Malaysia. Pada ketika itu, Persatuan ini dibawah pimpinan Yang Berhormat Tan Sri Dato’ Sabbaruddin Chik sebagai Yang Dipertua.

No comments: